Bed&Brek in de Van der Pek

uitnodiging-voorkant445

© 2008   4 ingerichte benedenhuisjes in Amsterdam Noord

Bed&Brek in de Van der Pek is ontstaan uit het project Op zoek naar het Noordgevoel. Beeldend kunstenaars Nynke Deinema en Caroline de Roy hebben 4 benedenhuisjes in de Van der Pekbuurt ingericht naar het Noordgevoel. Het project heeft tot en met 2011 gelopen.

Het project is uitgebreid met nog vier huisjes waarvan er één is ingericht als receptie. De drie andere huisjes hebben allemaal een verschillend thema. De ideeën hiervoor kwamen voort uit ‘Op zoek naar het Noordgevoel’. In het huisje van de Culturen ziet u de interpretatie van een gesprek die de kunstenaars hadden met een groep bewoners van verschillende culturele en religieuze achtergronden. Het onderwerp was hun visie op inrichting vanuit de eigen traditie. In het huisje van de Sterren hebben bekende Nederlanders die in Noord wonen of er hebben gewoond, een avond opgetreden in de speciaal voor hen gemaakte gouden kamer. Deze optredens zijn op film vastgelegden te bekijken in het sterrenhuis zelf. Enkele namen zijn Clous van Mechelen, Simon Vinkenoog, de rapgroep THC en een Turkse soefizanger.In het huisje van de Natuur kunt u onder meer insekten bekijken die door een amateurbioloog zijn gevangen en is er een bijzondere tuin aangelegd door een buurtbewoonster. Natuurlijk is het huisje in de Anemoonstraat ook nog steeds te bekijken. Dit oerhuis van het Noordgevoel staat bol van de verhalen, beelden, geuren, teksten en herinneringen van de Noorderlingen

Een bijzondere toevoeging aan het project was dat beeldend kunstenaars, schrijvers en muzikanten werden uitgenodigd om een week lang in een van de huisjes te verblijven. Als tegenprestatie laten ze een kunstwerk, met als thema Noordgevoel, achter in de receptie. Hiermee was de Bed en Brek in de Van der Pek de kortste Artist in Residence ter wereld. Het beheer en de exploitatie van ‘Bed&Brek in de Van der Pek’ was in handen van Werkervaringsbedrijf BSN. Op die manier zorgde het project ook voor werkervaringsplaatsen voor mensen die het op de arbeidsmarkt lastig hebben. De woningen die Ymere voor het project beschikbaar stelde, zijn leeggekomen in voorbereiding op de grote renovatie die voor de Van der Pekbuurt op stapel staat. De opbrengst van dit concept kwam ten goede aan de Van der Pekbuurt.

in opdracht van woningbouwvereniging Ymere

de sterren van Noord treden op in de gouden kamer

woonkamer natuur-8874  simon gouden kamer  gang culturen
culturenhuis                               Simon Vinkenoog                      natuurhuis